неделя, 6 декември 2015 г.

Да бъдеш средностатистически българин или моралът с двоен стандарт

Никой нищо няма да постигне, докато продължава да злобее по гърба на някого, който очевидно е доста по-успял. Дали ще е Гери-Никол или баба Пенка от долния етаж, нещата са на едно и също ниво.

  Напоследък виждам, че се изсипва огромна помия по едно момиче, което е само с една година по-голямо от мен. Лично за моя милост тази помия е абсолютно необоснована. Била разсъблечена, било непристойно за годините й. Айде стига глупости, нека погледнем фактите. Клипът е направен на доста високо ниво, облеклото й пък е на световно, мелодията се запомня лесно и определено не е като извадена от 2009 година, каквито са мелодиите на повечето нови бг поп парчета. Камерата я обича, наистина не виждам какъв е проблемът. Ама проблем винаги има, особено за човек, който следва основните определения и закони на моралното, а един средностатистически българин винаги се смята за точно такава личност. Добре де, морални сме си ние българите, хубаво. Ама нали моралът е свързан точно с опазването на добрия ред и с това да не нараняваме останалите хора? И средностатистическият българин не наранява, така ли? Айде влезте в секция коментари под клипа на „Момиче като мен“. Нека след това отново да си поговорим за моралните норми на българина.

  Изчетох изключително много мнения под видеото към песента и съм изумена колко изкривена представа не за морално, а за нормално държание имат масата от хората. То не бяха обиди от рода на „лека жена“ (или по-грозната форма на тази класификация), „надуфка“ и... ами... каквото още можете да се сетите. И в същото време повечето от хората, които ги бяха писали тези работи са се разбивали на анакондата на Минаж или пък на Майли Сайръс и песента й, в която се пее как лирическите герои не могат да бъдат спрени. А видеата към тези песни бяха още по-харесвани от масата, в която участва и средностатистическият българин. С какво клиповете на Минаж са по-непровокативни от тези на Гери-Никол? Двоен морален стандарт ли чух? Мисля, че да.

  Чувам викове от по-горе описания моралист, май е доста обиден от това, което казах. Аргументът му в защита на средностатистическия българин е, че Гери-Никол е само на 17 години. Моят контрааргумент веднага ще бъде да си пусне клипа на Pon de Replay на Рияна, която е на точно толкова години, на колкото е Гери-Никол в последното си видео. Пак е разсъблечена, но не толкова много, защото през 2005 хората не бяха чак толкова смели и провокативни. Ако този клип беше направен сега, мисля, че щеше да е 1:1 с този на неколкократно споменаваната от мен българска изпълнителка. Обаче всички помним колко се слушаше тази песен и как всички обожаваха Рияна, ама тогава на никого не му пукаше, че е на 17. Обаче сега, о не, 17годишно момиче е провокативно, какъв ужас, анатема, ако обичате. Моралистът, който ей сега викаше, май се засрами, като разбра, че Рияна тогава е била на 17. И с право.

  Въртя, суча, пак се връщам към основната си мисъл. Не защитавам Гери-Никол и дори не ми пука, че е направила клип. Но истината е, че дори и провокативно, видеото е добро. Ама е българско, наше си е. А средностатистическият българин, a.k.a. вечният моралист, винаги обижда нашето, а после си twerk-ва, докато слуша Ники Минаж. И тук вече дори не говорим за двоен стандарт на морала. Говорим за чиста проба злоба смесена със завист. Защо завист и злоба ли? Защото почти не мога да се сетя за нещо ново, модерно, различно и най-вече българско, което масата от тази родна разновидност на хомосапиенса да е харесвала. И за да си излеем насъбраната горчилка, започваме да твърдим, че това нищо и никакво 17годишно момиче, което се опитва да успее, е виновно за абсолютно всички проблеми в държавата, с които то със сигурност няма нищо общо. Защото не е първата, която е провокативна. Пуснете си някой клип на Андреа или някоя от другите ни поп-фолк певици и ще разберете, че съм права. Ще спра с примерите, защото те са точно толкова безкрайни, колкото омразата на средностатистическият българин към успяващите хора, които се опитват не да догонят, а да надбягат своите колеги в чужбина. А и толкова безкрайни, колкото двойностандартният морал, който всеки един от този тип нашенци притежава.


 Готова съм. Целият гняв, който бях събрала, май изчезна, казах си всичко, което имах за казване. И за всички, които пишат: „Zaradi takiva kato geri-nikol darjavata propada! Kleta majka balgaria!!!!1!1”. Държавата заради Герито няма да пропадне, ама с двойни стандарти на фалшиви моралисти, които пишат злобни коментари под клипа на „Момиче като мен“, докато си играят кючека на „Секс за ден“, тя няма как скоро да тръгне към издигане. 


1 коментар:

  1. Мнението ми се различава от твоето, но ми хареса как виждаш нещата. Винаги се нуждаем от стабилни дума пред всяка мисъл, който споделяме.

    ОтговорИзтриване